Casa Poporului, cea mai controversată clădire de pe mapamond

Casa Poporului, cea mai controversată clădire de pe mapamond


Amplasata în centrul istoric al Capitalei, în vecinatatea bistroului Le Oac Oac, o construcţie atrage privirile prin stilul arhitectonic deosebit. Este vorba despre Casa Poporului (Palatul Parlamentului României), un edificiu colosal ridicat în "epoca de aur" a dictaturii comuniste.

Există un capitol la care Casa Poporului ar putea ocupa locul I fără să aibă concurenţă - clădirea cea mai controversată de pe mapamond - pentru că nicio altă construcţie nu a mai beneficiat, până acum, de o asemenea copleşitoare avalanşă de epitete, oscilând între "genial" şi "monstruos".

Zeci de miliarde investiţi în această construcţie

Casa Poporului a înghiţit zeci de miliarde de lei înainte de Revoluţie şi a înglobat un volum de muncă uriaş.

După decembrie 1989 clădirea, care poate fi văzută din orice punct al Capitalei, a fost privită ca o clădire hidoasă, în jurul ei începând să graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multă exaltare revoluţionară, au vrut s-o darâme, prin dinamitare, fireşte, pentru că simboliza trecutul. Altii au fost de parere că ne lipsea un mare muzeu al comunismului şi există o clădire în plus. În fine, s-au strecurat şi idei excentrice, cu foşnet de palmieri, rostogoliri zburdalnice de zar la masa verde şi zgomot de ruletă. Dar n-a fost să fie nici cazinou.

Când oamenii şi-au dat seama câte milioane sunt încremenite acolo, cladirea a început să fie privită cu mai puţină ostilitate şi au numit-o "Casa Poporului".

Această clădire este considerată a fi simbolul democraţiei

Constructorii şi-au reluat lucrarea, edificiul şi-a schimbat şi el destinaţia pe măsura finalizării lucrărilor, devenind "Casa Republicii", apoi "Palatul Parlamentului" - simbol al democraţiei, care va găzdui Camera Deputaţilor şi Senatul României.

Palatul Parlamentului din București (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.[3] Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a Bucureștiului (sector 5), pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului, încadrat de strada Izvor la vest și nord-vest, Bulevardul Națiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertății la est și Calea 13 Septembrie la sud. Aceasta se află la 10 minute distantă de Piața Unirii și 20 de minute de Gara de Nord (cu autobuzul 123).

Locul II în lume la capitolul "Clădiri Administrative", după clădirea Pentagonului

Clădirea Casei Poporului are o suprafață desfășurată de 330.000 m², înscriindu-se, după World Records Academy, la capitolul "Clădiri Administrative", pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparație se poate menționa că această clădire depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, și de aceea unele surse o caracterizează ca pe o construcție „faraonică”.

Clădirea are peste 1.000 de încăperi

La construcția Casei Poporului au participat 700 de arhitecți și aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi.

Clădirea ce găzduieşte acum Palatul Parlamentului are aproximativ 1000 de încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli și saloane, patru restaurante, trei biblioteci, două parcări subterane, o sală de concerte.

Numele sălilor și saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese după 1989, ele evocând evenimente importante din istoria poporului român sau personalități cunoscute pe plan mondial.

Palatul este deschis vizitării de către turiști și oferă și programe de vizitare în mai multe limbi de circulație internațională.

Surse: www.cdep.ro şi Wikipedia.
top

Comanda catering

Te vom contacta in scurt timp!
×